kopaleida

ALEIDA SCHOTPRIJS 2020 VOOR PETER ZEEMAN

De Aleida Schotprijs 2020 voor vertalingen uit een van de Slavische talen is toegekend aan Peter Zeeman voor zijn gehele oeuvre.

Volgens de jury van de Aleida Schotprijs, bestaande uit Arthur Langeveld en Eric Metz, is Peter Zeeman al meer dan dertig jaar een van de beste poëzievertalers uit het Russisch. Zijn oeuvre omspant bijna de gehele Russische poëzie vanaf de Middeleeuwen tot heden, waarbij in de eerste plaats zijn voorbeeldige vertalingen van gedichten van Osip Mandelstam en Joseph Brodsky vermelding verdienen.

Deze prijs voor vertalingen uit de Slavische literatuur bedraagt € 2.500 en wordt sinds 1981 elke twee jaar uitgereikt door de Aleida Schot Stichting. De stichting is opgericht met een legaat van Aleida G. Schot, die in 1953 als eerste de Martinus Nijhoff-prijs ontving voor haar vertalingen uit de Russische literatuur. In 2018 was Robbert-Jan Henkes de laureaat.

Omdat het door de coronamaatregelen in 2020 niet mogelijk was een prijsuitreiking te organiseren, besloot de stichting op 1 oktober 2021 de Aleida Schotprijs 2020 alsnog uit te reiken.

Graag vernemen wij van u of u aanwezig zult zijn op deze feestelijke bijeenkomst.

I.v.m. de coronamaatregelen is aanmelden verplicht. Bij de ingang zal  naar een bewijs van vaccinatie, negatieve test of herstel gevraagd worden.

De uitreiking vindt plaats in de Waalse Kerk, Walenpleintje 59, te Amsterdam. Aanvang 16.00, zaal is om 15.30 uur geopend, zie Programma

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de secretaris van de Aleida Schot Stichting, Susan van Oostveen (susan@pegasusboek.nl, tel. 020-623 11 38). .