kopaleida

ALEIDA SCHOTPRIJS 2020 VOOR PETER ZEEMAN

Amsterdam, december 2020

De Aleida Schotprijs 2020 voor vertalingen uit een van de Slavische talen is toegekend aan Peter Zeeman voor zijn gehele oeuvre.

Volgens de jury van de Aleida Schotprijs, bestaande uit Arthur Langeveld en Eric Metz, is Peter Zeeman al meer dan dertig jaar een van de beste poëzievertalers uit het Russisch. Zijn oeuvre omspant bijna de gehele Russische poëzie vanaf de Middeleeuwen tot heden, waarbij in de eerste plaats zijn voorbeeldige vertalingen van gedichten van Osip Mandelstam en Joseph Brodsky vermelding verdienen.

Deze prijs voor vertalingen uit de Slavische literatuur bedraagt € 2.500 en wordt sinds 1981 elke twee jaar uitgereikt door de Aleida Schot Stichting. De stichting is opgericht met een legaat van Aleida G. Schot, die in 1953 als eerste de Martinus Nijhoff-prijs ontving voor haar vertalingen uit de Russische literatuur. In 2018 was Robbert-Jan Henkes de laureaat.

Helaas is het door de coronamaatregelen dit jaar niet mogelijk een prijsuitreiking te organiseren. De stichting hoopt dat in 2021 gelegenheid zal zijn de Aleida Schotprijs 2020 alsnog uit te reiken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Aleida Schot Stichting, Susan van Oostveen (susan@pegasusboek.nl, tel. 020-623 11 38). .